СПОДЕЛИ
Наръчник за Египет и полезни съвети

Наръчник за Египет

Полезни съвети и всичко, което трябва да знаем за нашата почивка в Египет през 2021 г. [подробно ръководство за пътешественици].

 

Египетските пирамиди и Сфинкса в Гиза

 

Египет отново е популярна дестинация за почивка и през тази година. Ако скоро ви предстои такава, то тук ще откриете най-подробната и полезна информация, която трябва да знаете за пътуването си до древната страна.

 

Ето и удобно структуриран списък с най-важните теми и съвети за Египет:

 1. Валута в Египет
 2. Забележителности в Египет
 3. Дрехи за Египет
 4. Пазарене в Египет
 5. Още полезни съвети за Египет
 6. И още факти и какво трябва да знаем за Египет, от личен опит
 7. Разговорник с египетски думи
 8. Опасно ли е пътуване до Египет ?
 9. Българско посолство в Египет (Кайро)

 

С каква валута се пазарува в Египет ?

Официалната валута на Египет е египетска лира, приемана навсякъде, но няма да имате и проблеми, ако използвате и долари и евро в курортните градове. Внимавайте с другите валути, защото местните се възползват и смятат курса, както намерят за добре. Най-добре и най-удобно е да боравите с тяхната парична единица, тъй като се смята и много по-лесно.

10 египетски лири = ~1,13 лв.

Или по друг начин казано, делите и умножавате по 10, за най-лесно.

банкноти египетски паунд

 

Какви забележителности да посетим в Египет ?

 • Пирамидите в Гиза и Сфинкса. Пътуване до Египет без посещение на пирамидите, е като да отидеш в Рим и да не видиш папата. Не, сериозно, наистина е абсолютно задължително. Разположени са на 9 км. от гр. Гиза и на 25 км. от Кайро. Археологичното чудо включва 3 големи пирамиди – Хеопсовата пирамида, Пирамидата на Хефрен и Пирамидата на Микерин, а също и няколко по-малки, разположени наблизо.  Сфинксът се намира на платото край Гиза в Египет и пази покоя на фараоните, погребани в пирамидите.
 • Долината на царете и по-специално гробницата на Тутанкамон. Най-вероятно всеки е чувал за Тутанкамон и Рамзес II, но те определено не са били единствените фараони от така нареченото Ново царство. Всички те са погребани в долината на царете на западния бряг на Луксор.
 • Райският остров или Paradise Island е невероятно красиво място. На островът няма растителност, но пък е посипан с фин, бял пясък, красиви сламени чадъри, заобиколен от кристално синя вода и спиращи дъха гледки. В самата вода има надуваема водна пързалка, по която може да се пуснете и да се забавлявате. На островът има плажно заведение, откъдето може да си закупите нещо за пийване или да похапнете, но имайте едно наум с храната. Понякога в заведенията се организира и танцувална програма за посетителите, с популярния „Танц на корема“ (Belly dance).
 • Луксор – дом на най-великите храмове в древния свят. Никой друг храм не е по-голям от храма в Карнак, посветен на Амон Рa. Луксор е разположен на мястото на древната египетска столица Тива.
 • Кайро – днешната столица на Египет. Забележителностите, които трябва да видите там са: Цитаделата, Египетският музей (където е изложена маската на Тутанкамон), Кулата на Кайро, Музей на слънчевите лодки и др.
 • Абу Симбел – храмът, изграден от Рамзес II в чест на египетските богове. Той е от труднодостъпните исторически обекти в Египет, но величието, което излъчва наистина спира дъха на всеки застанал пред него. Можете да вземете самолет от Асуан (около 1 час) или да вземете автобус / такси (около 3-4 часа във всяка посока).

Резервирай своето пътешествие до Египет ТУК.

Сфинкса и пирамидите в Гиза

 

Дрехи подходящи за Египет

Консервативното облекло не е задължително, но трябва да се съобразите с някои особености, тъй като е мюсюлманска страна. В джамиите трябва да сте с покрити колене, рамене и да носите нещо от типа на шал.

За през деня, задължително си пригответе леки, памучни и ленени облекла, в препоръчителна комбинация с шапка и слънчеви очила, които да ви пазят от прах и слънце (все пак сте сред огромна пустиня).

За вечерта си вземете и по-топли дрехи, тъй като понякога се захлажда и повече, когато се скрие слънцето, но много зависи и от сезона и момента, в който сте там

 

Пазарлъкът в Египет е „национален спорт”

Пазаренето в Египет е задължително. В противен случай, ще плащате много високи цени за всичко и можете да бъдете излъгани. На доста от местата, особено при търговците на сувенири, можете да свалите цената понякога и на половина.

Пазарлъкът върви навсякъде, по улици, магазинчета, около туристически обекти, а понякога и на най-неочаквани места, като аптеки например. Има и някои места, където не се налага. Оглеждайте се за табели с надпис „фиксирани цени”, но те са по-скоро рядкост.

сподели във фейсбук

 

Още полезни съвети за Египет

Вече получихте информация за основните неща, а ето и редица други препоръки, които могат да ви свършат работа при престоя ви в Египет:

 • Кога е най-доброто време да се посети Египет? – Най-подходящото време за почивка в Египет е между месеците октомври и април, когато температурите са по-ниски и по-приятни. Това прави дестинацията и отличен вариант да посрещнете Коледа или Нова година в Египет.
 • Удобни обувки – затворени обувки, маратонки, джапанки, сандали или др.
 • Бански – посещавайки курортите със сигурност ще са ви нужни.
 • За дрехите вече споменах, но да повторим. За през деня трябва да са по-леки, които да ви пазят от жегите и слънцето (препоръчително е да не са много разголени и къси, но все пак сте туристи и местните уважават това и няма проблем, с изключение на джамии и др.). За вечерта си носете и нещо по-топлещо, за всеки случай.
 • Дребни пари за бакшиши в Египет – долари или египетски лири. 1$, 10 или 20 египетски лири се премат добре (това са съответно 1 и 2лв.) Носете си и е препоръчително да давате бакшиш на персонала в хотела и на някои други места, където прецените, че е удачно. Бакшишите със сигурност могат да ви гарантират по-добро обслужване и по-приятен престой. Просто такава им е културата, заплатите са им ниски и давайки 1$ на някой служител от хотел, може да му помогне доста, а на Вас да гарантира по-качествено обслужване.
 • Пийте вода! Не забравяйте, че все пак сте сред пустиня, температурите са високи и влажността е ниска. Консумирайте поне по 1,5-2 литра вода дневно, но не от чешмата, тъй като може да хванете неприятен стомашен вирус. Купувайте си само бутилирана вода, продава се навсякъде. Дори е препоръчително да си миете и зъбите с такава.
 • Храната и напитките в почти всички топ хотели в Египет, като цяло са безопасни, но на улицата бъдете изключително предпазливи. Препоръчително е да не рискувате с такава, защото хигиенните условия по местата за изхранване на улиците са доста неприемливи и никой не може да ви гарантира качество.
 • Спрей за насекоми. Носете си някакво средство против насекоми и най-вече комари. Принципно, всеки хотел е взел необходимите мерки, да се напръска района му, но все пак е хубаво да имате и вие налично средство.
 • Лекарства. Местните там са доста евтини, но понякога трудно можете да откриете точно това, което ви трябва, поради факта, че носят различни имена от познатите ни на нас. Препоръчително е да си вземете малко количество от България, за ваше спокойствие. Най-необходими могат да се окажат (дано не) – за стомах, повръщане и за по-чувствителни очи – капки, заради микроскопичните песъчинки, които се разнасят из въздуха. В хотелите има и оторизирани лекари, ако нещо се наложи, не дай си Боже!
 • Виза. Издава се на ГКПП, с валидност 30 дни – цена 25 долара. При план за престой повече от 30, необходима е многократна виза с цена 35$.
 • Документи. Нужен е валиден задграничен паспорт и горепосочената виза.
 • Камилите. Бъдете внимателни. Около пирамидите можете да попаднете на мошеници, които Ви предлагат безплатно качване, но след това камилата да избяга в пустинята и да ви искат не малка сума пари, за да ви върне обратно и да ви свалят от нея. Ако не сте се качвали на камила, имайте предвид, че тези мили животни се изправят и сядат първо на предните си, след което на задните си крака, или обратно. Различно е и не може да се предвиди, просто се дръжте по-здраво и следвайте техните движения. Те са прекрасни животни и усещат хората и когато някой го е страх, но в никакъв случай не са опасни, освен ако не ги предизвикате с нещо.
 • Снимки. Внимавайте с някои снимки. Жените могат да бъдат снимани само сред съгласието на мъжа, който ги придружава. Не всички сгради могат да се снимат (военни сгради, летище, маската на Тутанкамон в музея и др.)
 • Корали и други морски видове. Запомнете, че е абсолютно забранено да се опитвате да изнасяте всякакви морски индивиди, било то и намерени на плажа. Не се опитвайте да хитрувате, защото на самите летища има скенери, които разполагат със специални сензори, които веднага ги разпознават и ще ви бъде наложена глоба, която е доста голяма.
 • Ваксини. За Египет няма необходимост от ваксини. Препоръчително е, както вече споменах, да си носите спрей за насекоми, но бъдете спокойни, няма опасности за малария.
 • Език. Официално приет е арабският език, но доста от хората знаят английски в някаква степен, принудени, заради туризма. Срещат се и знаещи немски и руски по курортите, а понякога френски и в редки случаи и български.

пътеводител за Египет и пирамидите

Какво да си купим в Египет?

1) Папирус 

Купете си папирус, но е препоръчително да е автентичен, например от фабриката за папируси в близост до пирамидите в Гиза и Кайро. Иначе се продават навсякъде, но няма гаранция, че са истински и достатъчно здрави. Има много имитации, направени от некачествени продукти. Истинските папируси се изработват от едноименното растение (Cyperus Papyrus). Един от начините да познаете дали е фалшификат е, като погледнете папируса към слънцето, или лампа. Трябва да се виждат хубави преплитащи се плетки от нишки, във форми наподобяващи квадрати (вижте снимките малко по-надолу). Но и това не винаги е гаранция за автентичност. Има и доста добри имитации, така че по-добре не купувайте от магазинчета и пазари на улицата.

Едни от интересните разновидности на папирусите са такива, направени с фосфоресциращи нишки. При тях, на светло се вижда една картина – например пирамидите, а на тъмно се променя и се вижда друга картина, но с фосфорен ефект – например маската на Тутанкамон. Много са красиви и много оригинални за подарък.

египетски папирус
Завършен папирус от Египет
автентичен египетски папирус
автентичен египетски папирус и нишките му на преплитане
2) Стъклени изделия.

Стъклените изделия са друго, което може да си купите, под формата на най-различни по вид фигурки, шишенца за парфюм и други подобни, които често са с качествена, местна изработка и са много красиви.

3) Парфюми и други подобни ароматни масла.

Съществуват най-различни видове, като някои са под формата на екстракт, който може да си разредите и да ползвате като парфюм или тоалетна вода, според зависимост от консистенцията. Ако разредите есенция, която си купите от Египет в съотношение 50:50 със спирт, ще получите по-дълго траещ парфюм. Ако пък сложите 30% есенция и 70% спирт – ще получите тоалетна вода, с по-малка трайност. Има много видове и много приятни аромати, които трябва да си изберете сами.

4) Египетски памук

Това също е добра идея, но заема повече място в багажа. Памукът или по-точно, всякакви изделия от такъв, като например кърпи, одеяла, завивки, дрехи и др. Египетският памук е много качествен и ценен.

 

Може би се питате и следното:

„Какво да донеса от Египет ?“

Донесете сувенири на някои ваши близки роднини, приятели, а и за вас самите. Например нещо от гореизброените: папирус, парфюм, кърпи, шишенца с пустинен пясък, или други най-различни сувенирни артикули, като магнити, фигурки и какво ли още не… Можете да си изберете от стотици различни неща, на място, по време на вашата ваканция в Египет.

 

И още какво трябва да знаем при пътуване в Египет ?

 • Пълното име на пустинната държава е Арабска република Египет
 • Граничи със Судан, Либия, Средиземно и Червено море.
 • Счита се, че в Египет живеят хора от приблизително 250 000 години.
 • Основната валута е египетската лира (египетски паунд), както вече разбрахте по-горе.
 • Уважавайте тяхната култура и религия и това ще ви се отплати.
 • Исляма е най-разпространената религия в Египет.
 • Температурите достигат до 40 градуса през летните месеци.
 • Както споменах вече за чешмяната вода, така внимавайте и с плодовете. Не консумирайте плодове, които не са белени. Дори, когато са измити с местната чешмяна вода, могат да ви донесат неприятен вирус. Мийте ги с бутилирана минерална вода, за всеки случай.
 • Бъдете внимателни и с консумацията на лед, който се предлага в хотелите. Попитайте дали е от чешмяна вода, или дори и да ви кажат, че не е, внимавайте. Може да не са ви разбрали правилно и т.н.
 • Трафикът в Кайро е изключително натоварен.
 • Препоръчително е да сте с организирана група, а не самостоятелно.
 • Такситата са евтин начин за превоз в Египет и цените пак се определят според разстоянието и с пазарлък.
 • Цигари има навсякъде и са също така евтини, но с малък избор от марки.
 • Алкохол  – не се продава на много места. Разбира се в хотелите се предлага в All Inclusive услугите, но извън тях е доста по-трудно да откриете (заради религията им). На пристанището в Хургада има доста заведения и барчета, където се предлага без проблем. На летището също се среща в някои магазини. Употребата не е забранена, но за нетрезво поведение и състояние на обществени места, можете да бъдете арестувани и глобени.
 • Интернет – в хотелите има интернет. Трябва да прочетете в описанията им дали се предлага и само в общите части или и в стаите. В градовете има множество кафета с интернет. За да улесните самите себе си, може да си вземете мобилен интернет с флашка и предплатена карта в Египет. Обикновено се продават на летищата и в магазинчета по хотелите
 • Кухнята в Египет съчетава вкусове от турска, гръцка, френска, английска, сирийска и ливанска кухня.
 • Египтяните от древността са създателите на 24-часовото време на деня, а също така и на 365-дневния годишен календар.
 • По-голямата част на страната е пустиня, с изключение на поречието на река Нил.
 • В Египет почти никога не вали дъжд, освен в редки случаи през зимата.
 • Най-горещи са температурите през месец август.
 • Футболът е най-популярния спорт в Египет.
 • При къпане в морето бъдете по-внимателни. След залез слънце къпането е забранено.
 • При ухапване от риба или сте настъпили морски таралеж, веднага полейте нараненото място с вода и се обърнете към лекар.
 • Забранено е да късате корали (глобите са около 100$).
 • Препоръчително е да използвате специални обувки за морето и плажа, които можете да си закупите от местни магазини или предварително, ако намерите такива. Това е за всеки случай. Може да се къпете и без такива, разбира се.
 • В повечето курорти на Червено море е забранено да се хранят рибите при гмуркане и не само.
 • Египетските пирамиди са най-популярната и посещавана дестинация за туристите в света.

Запази си почивка в древен Египет ТУК.

 

пирамида в Египет

 

Ето и няколко разговорни фрази, които ще ви улеснят живота в Египет: 

 

мАрхаба = здрасти

шУкран = благодаря

ла шУкран = не, благодаря

хабИби = любов моя

салЯм = довиждане

Емши = изчезвай!

мАя = вода

Айза мАя = искам вода

* големите букви са за посочване на ударението на думата.

 

Безопасност и престъпност в Египет

След размириците от 25.01.2011 г. обстановката на места продължава да бъде напрегната, но по курортите нещата са нормализирани и безопасни.

В по-големите градове и туристически центрове се наблюдава тенденция към увеличаване равнището на криминалната престъпност.

Бъдете предпазливи от кражби, особено на големи пазари или в търговски центрове. Има случаи на откраднати дамски чанти от хора на мотор или колело, а понякога и просто тичайки покрай вас.

Пазете си личните вещи и документи, като трябва винаги да имате идентификационен документ с ваша снимка, но е напълно достатъчно и копие от паспорта, а пък оригиналите да държите на сигурно място в хотела.

 

Посолство на Република България в Египет

Адрес: 6, El Malek Al Afdal str., Zamalek 11211, Cairo, Arab Republic of Egypt

За контакт:
Телефон: +202 273 63 025; +202 273 66 077
Факс: +202 273 63 826
Дежурен телефон в извънработно време: +20 12 231 71 991
Работно време: 8.30 – 15.00 ч.

Консулска служба:
Визови дни: Нд и Ср, 09:30 ч. – 12:30 ч
Консулски дни: По и Чт, 09:30 ч.- 11:30 ч.

 

И за финал, може да видите и няколко видеоклипове за Египет:

сподели във фейсбук

 

Страната на фараоните ви очаква и ако нямате търпение да се потопите в древната история, можете лесно да изберете от нашите специално избрани за Вас оферти за Египет или да се свържете бързо с нас по удобен за вас начин!

Твоето незабравимо приключение в Египет те очаква ТУК.

 

Автор: Радослав Миланов

Отговори

avatar
  Абонирай ме  
Съобщи ми за