СПОДЕЛИ

15 от най-високите върхове в България (по височина)

Разберете кои са планинските първенци сред върховете в България, подредени по височина. Всички те са върхове в България над 2000 метра.

 

С оглед на настоящата неприятна здравословна ситуация през 2020 г. и очераващото се така чакано и желано приключване на дългата изолация и извънредното положение, е идеалното време да преоктриете своите интереси, приоритети, да се решите да опитате нещо ново, вдъхновяващо и различно. Да посетите различни туристически места и обекти, както повечето от вас вече сигурно са планирали, или пък защо да не покорите някои от красивите планински върхове в България? 

Планинският туризъм гарантирано ще Ви даде един друг поглед над природата на България. Ще видите много очарователни места, хижи, езера, върхове и спиращи дъха гледки, които никога няма да забравите.

Знаете ли кои са най-високите върхове в България?

=> Ще разберете, ако продължите да четете интересната ни статия и надолу.

 

Върхове в България по височина:

 1. Мусала (2925 м.), Рила
 2. Вихрен (2914 м.), Пирин
 3. Кутело (2908 м.), Пирин
 4. Малка Мусала (2902 м.), Рила
 5. Бански суходол (2884 м.), Пирин
 6. Иречек (2852 м.), Рила
 7. Полежан (2851 м.), Пирин
 8. Каменица (2822 м.), Пирин
 9. Малък Полежан (2822 м.), Пирин
 10. Баюви дупки (2820 м.), Пирин
 11. Стражите (2800 м.), Пирин
 12. Дено (2790 м.), Рила
 13. Голям Близнак (2779 м.), Рила
 14. Малък Близнак (2772 м.), Рила
 15. Манчо (2771 м.), Рила
най високите върхове българия
Най-високите върхове в България

 

1. Връх Мусала (2925 м.) в Рила планина

Едва ли има някой, който не знае, не е учил, или поне чувал за вр. Мусала. Първенецът по височина не само в България, но и на целия Балкански полуостров с внушителните си 2925 метра.

Освен, че е най-високият, Мусала със сигурност попада и сред най-красивите върхове в България. Катерейки се към него ще имате възможност да се насладите на удивителната природа на Рила планина.

Под върха ще откриете сгушени и седемте Мусленски езера (различни са от Седемте Рилски езера).

Пейзажите, на които ще станетете свидетели при покоряването му – ще ви накарат да се почувствате истински живи и ще изпълнят цялата ви душа с позитивна енергия.

Най-удобният вариант за изкачване на връх Мусала е от к.к. Боровец (за около 3 часа) с кабинковата въжена линия до Ястребец, край хижа „Мусала“ и хижа „Леденото езеро“.

връх мусала 2925 метра рила планина
вр. Мусала (2925 м.), Рила планина

снимка: Български Туристически Съюз

 

2. Връх Вихрен (2914 м.) в Пирин планина

Вихрен с неговата височина от 2914 м. е втория от най-високите върхове в България и трети на Балканите, след вр. Митикас (2917 м.) в планина Олимп в Гърция.

Има няколко възможни маршрута към вр. Вихрен.

Най-доброто време за изкачване е през летните месеци, като най-добрия вариант е да хванете маршрута от Банско, през хижите „Бъндерица“ и „Вихрен“, като от последната до върха са около 3-4 часа преход.

Добрите физическа подготовка и екипировка са важни и предимство и не ги подценявайте.

Времето в планината може да се променя често и изненадващо, затова е добре да сте снабдени с всичко необходимо.

Изкачването на вр. Вихрен определено си заслужава усилията и това ще ви се отплати още щом поемете нагоре из живописната природа на Пирин планина, а на върха ви очаква кулминацията – спиращи дъха гледки и неповторими пейзажи.

връх вихрен 2914 метра пирин планина
вр. Вихрен (2914 м.), Пирин планина

снимка: Български Туристически Съюз

 

3. Връх Кутело (2908 м.) в Пирин планина

Кутело е с внушителната височина от 2908 м. и е на трето място в България и на второ в рамките на Пирин планина.

Кутело се състои от 2 части – Кутело 1 (2908м.) и Кутело 2 (2907м.) и са изградени от мраморни скали.

Към вр. Кутело има 2 изгодни точки – хижа Бъндерица и хижа Вихрен, до които лесно може да стигнете и с автомобил от Банско.

Който и маршрут да изберете, след време се обединяват, а вие трябва да следвате пътеката, която ще ви изведе до местност „Казаните“.

връх кутело 2908 метра пирин планина
вр. Кутело (2908 м.), Пирин планина

снимка: wikipedia.org

 

4. Връх Малка Мусала (2902 м.) в Рила планина

Малка Мусала е на четвъртъо място в класацията и се намира в източната част на Рила планина и е последния в списъка с върхове в България над 2900 метра.

До вр. Малка Мусала (2902м.) се стига по стандартния маршрут за вр. Мусала, след което идва и по-трудната част.

Малка Мусала се свързва с „по-големия си брат“ – вр. Мусала, чрез скален гребен на име „Трионите“, който е връзката между двата най-високи върха в Рила планина.

Минаването по „Трионите“ крие своята опасност и не се препоръчва за неопитни планинари и за хора страхуващи се от височините, а ако все пак решите да преминете – бъдете внимателни.

връх малка мусала 2902 метра рила планина
вр. Малка Мусала (2902 м.), Рила планина

снимка: wikipedia.org

 

споделете във фейсбук

 

5. Връх Бански суходол (2884 м.) в Пирин планина

Бански суходол е изграден от мрамор и се намира в завладяващата с красотата си Пирин планина.

Разположен е между върховете Кутело и Баюви дупки, а между вр. Бански суходол и Кутело може да откриете и известния карстов ръб – Кончето.

От върхът се откриват величествени гледки, а до него може да стигнете тръгвайки от Бъндеришка поляна, х. „Яворов“, или х. „Вихрен“.

Достигането до вр. Бански суходол (2884м.) е зависимо от денивелация, също както и споменатите по-горе върхове – Кутело и Малка Мусала. Затова бъдете внимателни, ако решите да покорите и него и се информирайте добре, както за времето, така и за екипировката и опасностите, които могат да възникнат.

връх бански суходол 2884 метра пирин планина
вр. Бански суходол (2884 м.), Пирин планина

снимка: wikipedia.org

 

6. Връх Иречек (2852 м.) в Рила планина

Иречек е трети по височина в Рила и шести сред върховете в България със своята височина от 2852 метра и се намира в „Мусленския дял“.

Върхът е кръстен на чешкия историк и български политик – Константин Йозеф Иречек.

В близост са и другите популярни върхове: Мусала, Дено, Малка Мусала.

Най-лесно може да изкачите вр. Иречек тръгвайки по маршрута от х. „Мусала“ през „Сфинкса“, като той не крие микакви опасности и прехода е сравнително лесен. И все пак не се препоръчва за хора със страх от височините.

връх иречек 2852 метра рила планина
вр. Иречек (2852 м.), Рила планина

снимка: wikipedia.org

 

7. Връх Полежан (2851 м.) в Пирин планина

Връх Полежан се извисява в Пирин планина и е с височина 2851 метра. Той е гранитен връх и се намира в Полежанското било и от него се откриват страхотни гледки към Вихрен, Тодорка, Стражите, Малък Полежан, Дженгал и още.

До вр. Полежан може да стигнете и през лятото и зимата, но препоръчваме топлите месеци, за тези от вас, които са по-неопитни планинари.

Най-лесно може да стигнете тръгвайки от Добринище към х. „Гоце Делчев“, където се намира седалковия лифт, който пък ще ви отведе за около 30 минути до х. „Безбог“ и едноименното езеро, откъдето започва прехода. Комбинацията между хижата и езерцето е невероятно красива, наподобяваща картичка. Прекрасно място, където да си направите страхотни снимки (вижте малко по-надолу) преди да започнете изкачването към вр. Полежан.

От хижата и езерото предстои преход от около 1ч. и 30 мин. (според зависи от темпото и физическата подготовка), който ще ви изкачи до вр. Безбог.

От него следва още приблизително 1ч. катерене по Пирин планина, след което ще стигнете до финалната точка, в случая вр. Полежан.

връх полежан 2851 метра пирин планина
вр. Полежан (2851 м.), Пирин планина

снимка: hoteldobrinishte.com

хижа езеро безбог
хижата и езерото Безбог

снимка: hoteldobrinishte.com

 

8. Връх Каменица (2822 м.) в Пирин планина

Вр. Каменица е на осмото място в нашата свеобразна класация за 15-те най-високи върха в България и на пето място в Пирин планина с неговата височина от 2822 метра.

Намира се в Каменишкото странично било, между Малка Каменица и Яловарника.

До връх Каменица няма означени туристически маршрути, но все пак може да стигнете от заслон „Тевно езеро“, х. Пирин и х. Беговица.

Най-лесно може да го покорите през пътеката от Беговишките езера, но бъдете внимателни, тъй като повърхността е нестабилна и понякога хлъзгава, което крие своите опасности, най-вече при лошо време.

връх каменица 2822 метра пирин планина
вр. Каменица (2822 м.), Пирин планина

снимка: wikipedia.org

 

9. Връх Малък Полежан (2822 м.) в Пирин планина

Вр. Малък Полежан (старо име Малък Мангъртепе) е разположен в Полежанското било на Пирин планина и е на надморска височина от 2822 метра.

Намира се на скалист ръб, който свързва по-високия си брат вр. Полежан (2851 м.) и по-ниския си брат – вр. Дженгал (2730 м.).

Най-лесната изгодна точка към покоряването на връх Малък Полежан е отново прекрасната хижа Безбог, за която стана въпрос и малко по-нагоре в статията.

връх малък полежан 2822 метра пирин планина
вр. Малък Полежан (2822 м.), Пирин планина

снимка: wikipedia.org

 

10. Връх Баюви дупки (2820 м.) в Пирин планина

Вр. Баюви дупки се извисява в Северната част на Пирин планина, на височина от 2820 метра.

Съставен е от мрамор и разполага с 3 ясно изразени връхни точки.

Вариантите за изкачване на връх Баюви дупки са три: 

 1. от хижа Бъндерица (около 4 часа);
 2. от хижа Яворов (около 4ч. – 4ч. и 30 мин.);
 3. от хижа Вихрен, покорявайки първо и вр. Вихрен ( около 5ч. и 30мин.).

За по-неопитните и любителите, най-подходящото време за покоряване на вр. Баюви дупки е през горещите летни месеци, когато няма заледявания, сняг и опасности.

връх баюви дупки 2820 метра пирин планина
в най-дясно, вр. Баюви дупки (2820 м.), Пирин планина

снимка: wikipedia.org

 

11. Връх Стражите (2800 м.) в Пирин планина

Вр. Стражите представлява алпийски ръб в Пирин планина, простиращ се от вр. Полежан към вр. Каймакчал. Надморската му височина е 2800 м.

Върха може да бъде покорен от източната страна, където скалите не са отвесни, но изкачването е опасно за неподготвени туристи. Бъдете внимателни.

Вр. Стражите е последният от върховете в България с височина над 2800 метра.

връх стражите 2800 метра пирин планина
вр. Стражите (2800 м.), Пирин планина

снимка: wikipedia.org

 

споделете във фейсбук

 

12. Връх Дено (2790 м.) в Рила планина

Вр. Дено се намира в Мусленския дял на Рила и е с височина от 2790 м. Образуван е от гнайси и гранитогнайси.

Разположен е в близост до к.к. Боровец, х. Ястребец и х. Мусала, което го прави лесно достъпен и удобен за изкачване, особено през топлите месеци. През зимата някои участъци са с опасност от лавини.

По маршрута от хижа Мусала към връх Дено има добре обозначена маркировка, така че няма от какво да се тревожите.

връх дено 2790 метра рила планина
вр. Дено (2790 м.), Рила планина

снимка: wikipedia.org

 

13. Връх Голям Близнак (2779 м.) в Рила планина

Вр. Голям Близнак се намира в красивата планина Рилас височина от 2779 метра и е част от Мусаленския рид.

Върхът е труден за изкачване, а пътеката между хижите Грънчар и Мусала е лавиноопасна, но за по-опитните и смелите, на върха ги очаква награда – удивилтени гледки.

връх голям близнак 2779 метра рила планина
вр. Голям Близнак (2779 м.), Рила планина

снимка: Краси Косев, wikimapia.org

 

14. Връх Малък Близнак (2772 м.) в Рила планина

Вр. Малък Близнак е с надморска височина ~2772м. Това е малко по-ниския брат на вр. Голям Близнак в Рила планина и двата заедно са известни под наименованието „Близнаците“.

Върхът също е от тези с голяма трудност за покоряване и крие своите опасности.

Не се препоръчва за любители и неопитни планинари.

връх голям близнак 2779 метра рила планина
вр. Малък Близнак (2772 м.), Рила планина

снимка: Краси Косев, wikimapia.org

 

15. Връх Манчо (2771 м.) в Рила планина

Вр. Манчо се намира югоизточно от Маричините езера и е част от Национален парк „Рила“, извисявайки се на 2771 метра височина.

Можете да достигнете до него по няколко различни маршрута.

Най-удобният вариант за изкачване на връх Манчо е през южната му страна от хижа Заврачица (около 2 ч.).

От х. „Грънчар“ до върха се стига за около 3 часа.

Тръгвайки от х. „Мусала“ за вр. Манчо, първо се изкачва вр. Мусала (около 3 часа), след което приключението продължава още около 2 ч., т.е. общо 5 ч. преход.

връх манчо 2771 метра рила планина
вр. Манчо (2771 м.), Рила планина

снимка: wikipedia.org

 

Финални мисли и съвети 

Изкачването на различни планински върхове е възможност човек да предизвика себе си.

Покорявайки, който и да е връх, доказвате на себе си докъде стигат възможностите ви, изпълва ви с удовлетворение, гордост, щастие и самочувствие.

Поставили сте си ясна цел и сте успяли да я постигнете.

Какво по-добро и мотивиращо от това?

Може да ви помогне дори да преосмислите живота си и да го пренаредите, поставяйки си различни цели, погледнати като поредния връх, който трябва да покорите.

Чувството да изкачите върха и нагоре над вас да са само облаците и небето е неописуемо!

А пък поглеждайки напред и надолу – прекрасни гледки, които ще помните завинаги!

Затова не отлагайте повече, а се слейте с планините!

За финал, ще ви споделим и няколко видеоклипа от планините и ще ви насърчим да предизвикате себе си и да покорите колкото може повече от върховете в България и да прекарвате повече време в планината и чистия ѝ въздух!

Която и планинска дестинация да изберете, едно е сигурно – преживяването си заслужава!

 

Ако статията Ви харесва, не забравяйте и да я споделите и с приятели!

С пожелания за незабравими моменти в планините! 

 

Автор: Радослав Миланов

 

Видео разходка – пренесете се сред върховете и планините: 

 

Прочетете и още наши интересни статии: 

Отговори

avatar
  Абонирай ме  
Съобщи ми за